Az Óbudai Egyetem képviselői a Green Worskshop-on


2019. március 13-án a Pécsi Tudományegyetemen második alkalommal került lebonyolításra a Green Worskshop, ahol lehetőség nyílt a magyarországi környezettudatos egyetemek részvételével a fenntarthatóságra és a fenntartható gazdálkodásra vonatkozó legjobb gyakorlatok, tapasztalatok átadására, új megközelítések megismerésére.

Prof. Dr. Miseta Attila rektor és Jenei Zoltán kancellár köszöntő és megnyitó szavait követően elsőnek Dr. Kiss Tibor előadása hangzott el a „Zöld Főváros” címmel, melyben bemutatta Pécs Zöld Főváros Projekt célkitűzéseit, eddigi eredményeit és terveit.

A „Virtuális Erőmű Program” címet viselő Dr. Mezősi Balázs prezentációja áttekintette a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) NKft. programját, melynek célja, hogy a Virtuális Erőmű Program 2030-ra Magyarország második legnagyobb erőművévé váljon. „A Virtuális Erőmű - mint minden erőmű – blokkokból épül fel: vállalati, lakossági, önkormányzati és nemzetközi blokkjainak teljesítményét az adott célcsoportra vonatkozó szemléletformálás sikerességén és az így realizált megtakarítások volumenén mérjük le” – emelte ki az előadó.

Az ÉMI - Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. - „Solar Decathlon” című előadásban Nagy István betekintést adott a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny programjába. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményeként működő Szentendere Város Önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben elnyerte a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát. Ez évben a Szentendrei Ipari Parkban megrendezésre kerülő eseményre, a megmérettetés tizennégy napjára és a 2 hónapos meghosszabbított kiállításra – a várhatóan 800 versenyző egyetemistán és kísérőiken kívül – várhatóan mintegy százezer hazai és külföldi látogató érkezhet.

A bevezető előadásokat követően az egyetemi képviselők ismertették, hogy mire a legbüszkébb a zöld egyetemük, merre terveznek tovább haladni a zöld úton. E sorozatban a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, az Eötvös Loránd-, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági és a Budapesti Corvinus Egyetem mutatta be rendre stratégiáját.

Az Óbudai Egyetem képviseletében Dr. Gáti József rektorhelyettes „Zöld egyetemi koncepció az Óbudai Egyetemen” címmel prezentáció keretében mutatta be az intézmény eddig elért eredményeit az épületek utólagos hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fenntartási költségek és a CO2 kibocsátás csökkenés, az alternatív energiaforrás laboratóriumok kialakítása és működtetése terén. Ismertette az Egyetem stratégiáját a környezet- és egészségtudatos társadalomszemlélet kialakítására és formálására, az oktatók, a dolgozók és a hallgatók figyelmének felhívására az ökotudatos életmódra, az egészséges környezet kialakításnak fontosságára.

Dr. Gáti József megragadva az alkalmat meghívta a résztvevőket az április 10-11-én az Óbudai Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az ELTE Együtt a Környezettudatos Szemléletért program közös szervezésében megvalósuló Fenntartható Egyetem Konferenciára. „A kétnapos szakmai konferencia során elsősorban arra a kérdésre keressük a választ – hangsúlyozta az előadó, hogy a felsőoktatásnak milyen szerepe van a fenntarthatóságban, valamint, hogy a felsőoktatás kiterjedt intézményhálózata hogyan tud hozzájárulni a fenntartható fejlődési célok megvalósulásához”.